Ökonklinik Stockholm

Vanliga frågor och svar

RLE - linsbyte/ålderssynthet

Målet med operationen är att du ska få ett minskat behov av glasögon och linser, eller i vissa fall slippa de helt. Hur bra du kommer att se efteråt ska motsvara den syn du har med de bästa glasögonen eller linserna.

Den naturliga linsen byts ut permanent mot en ny lins, detta både vid RLE och Kataraktoperation. Oberoende av operation kan synen i framtiden påverkas av ögonsjukdomar och sjukliga förändringar.

Efter en RLE-operation med multifokala linser upplever de flesta halos (ringar runt ljuskällor) på kvällen och ljusflimmer i periferin. Detta upplevs som starkast i början och avtar med tiden. Vid läsning på nära håll (dvs på ca 40 cm) kan det krävas extra belysning. Ett par förstorande läsglasögon hjälper bra vid mycket liten text samt vid extra synkrävande yrken.

Synen börjar komma igång efter ca 3-6 dagar. Du ska avstå från ansträngande fysisk aktivitet och dammiga miljöer i 1 vecka.

Behandlingen är smärtfri och görs under lokalbedövning. Det tar ca 10 minuter per öga.

Symtom på olika ögonåkommor

Då kan det vara en ögoninfektion eller det kan även vara att du lider av torra ögon.

Det kan bero på att man sittande framför dator eller annan skärm under för lång tid eller att man vistas i en väldigt torr miljö.

Det kan bero på att man har torra ögon, stopp i tårkanalen eller att musklerna kring ögonlocken inte fungerar som dom ska. Det kan även vara allergi.

Det kan vara en infektion på hornhinnan, torra ögon eller en ögoninflammation.

Det kan bero på att du kanske behöver glasögon eller att du har eksem runt dina ögon.

Det kan bero på att du har en infektion på dina ögonlock.

Det kan bero på att du har problem med dina bihålor, inflammation i tänderna eller problem med dina undre ögonlock.

Det kan bero på att du har högt blodtryck, hostat mycket eller har fått ett hårt slag mot ögat.

Det kan bero på högt tryck, grön eller grå starr eller infektion på hornhinnan.

Det kan bero på glaskroppsgrumlingar eller glaskroppsavlossning.

Då kan det vara att dina muskler kring ögat inte jobbar som dom ska. Om du ser dubbelt rekommenderar vi dig att söka vård omgående.

Det kan vara en glaskroppsblödning eller näthinneavlossning (akut).

Det kan bero på irritation på näthinnan efter man har haft näthinne/glaskroppsavlossning. Sök vård direkt!

Det kan bero på en allergi eller vara tecken på en inflammation.

Det beror på att nervcellerna i hjärnan aktiveras och då ser det ut som att man ser små stjärnor. Samma effekt kan hända om du får en kraftig smäll mot huvudet. Det handlar om en kemisk eller mekanisk effekt, ofta p.g.a. att cellerna får mindre syre.

Almänna frågor

Det finns forskning och studier som visat på att överdrivet mycket läsning kan orsaka närsynthet.
Källa: www.bmj.com

Om du lägger ihop alla kostnader för besök hos optiker, glasögon som behöver bytas, glas som går sönder, rengöringsartiklar, linsförpackningar med mera så inser du att på några få år så har kostnaden passerat avgiften för ögonlaserbehandling. Därför blir inte en engångskostnad på 25.000SEK så himla mycket. Idag kan du även lägga upp på delbetalning från 695kr/månaden (36mån), på så sätt blir det inte så dyrt. Förutom det kan du räkna med det bekväma med att slippa tänka på var glasögonen är, att vara försiktig så de inte faller av eller att packa ner rätt antal linser längre. Du får en form av frihet helt enkelt.

Om du stirrar in i en skärm utan pauser så kan du få tillfällig närsynthet. Det kan göra att du börjar se suddigt på långt håll. Så kom ihåg att vila ögonen efter 20 minuters stirrande.

Det är inte bra för ögat med för stark sol, utan det kan skada ögonen med dess olika delar. Du kan även öka risken för att utveckla katarakt vid vistelse utan skydd i stark sol. Vi kommenderar dig att alltid bära solglasögon med UV-filtrering.

Även om det alltid finns risker med en ögonoperation så är det ingen som blivit blind av det.

Nej faktiskt inte. Vi har haft patienter över 90år som genomfört en RLE ögonoperation med goda resultat. Vi hjälper dig gärna att få bättre syn igen.

Vi säger nej om du har glaukom eller gula fläcken är tydlig.